QUÉ ES LA PSORIASIS?

.





La psoriasi és una malaltia inflamatòria de la pell i, ocasionalment, de les articulacions, que segueix un curs crònic, amb exacerbacions i remissions, sense ser contagiosa.

La psoriasi afecta al voltant del 2% de la població i sol aparèixer entre els 15 i 35 anys, tot i que també afecta nens i persones majors.

La malaltia no és hereditària, però hi ha una predisposició genètica per patir-la, i un terç dels afectats té familiars directes amb psoriasi. Se sap que, a més d'aquesta predisposició, són necessaris altres factors desencadenants.

La psoriasi comença en el sistema immune, principalment en unes cèl · lules de la sang anomenades limfòcits T. Tots tenim limfòcits T que ens ajuden a protegir el cos contra infeccions i malalties.A la psoriasi, els limfòcits T s'activen indegudament i desencadenen moltes respostes cel · lulars, entre elles, la proliferació i dilatació dels vasos sanguinis de la pell, el que es manifesta en el color vermell de les lesions. També desencadenen una proliferació de les cèl · lules de l'epidermis, els anomenats «queratinòcits».

Normalment, el procés de recanvi cel · lular de l'epidermis és de 30 dies, però en les persones amb psoriasi dura aproximadament 4 dies, el que genera l'acumulació de cèl · lules a la capa còrnia, i es manifesta en forma de plaques d'escates blanquinoses i descamació exagerada.La seva manifestació clínica més habitual és l'aparició de lesions cutànies de mida variable, enrogides i recobertes d'escates blanquinoses de gruix variable. Com comentàvem anteriorment, les escates estan formades per queratinòcits (cèl · lules de l'epidermis) que s'acumulen a causa de la seva proliferació accelerada. L'enrogiment és el resultat de la major afluència de sang deguda a la inflamació.

El curs de la psoriasi és capritxós, ja que pot desaparèixer i tornar a aparèixer en els mateixos llocs del cos o en altres. Cada individu afectat té la seva particular psoriasi, i el que funciona en uns potser no serveixi o fins i tot vagi malament a uns altres. Per aquest motiu, el tractament ha de ser personalitzat per a cada pacient, en funció del tipus de psoriasi que tingui.







La psoriasis es una enfermedad inflamatoria de la piel y, ocasionalmente, de las articulaciones, que sigue un curso crónico, con exacerbaciones y remisiones, sin ser contagiosa.
La psoriasis afecta a alrededor del 2% de la población y suele aparecer entre los 15 y 35 años, aunque también afecta a niños y a personas mayores.
La enfermedad no es hereditaria, pero hay una predisposición genética para padecerla, y un tercio de los afectados tiene familiares directos con psoriasis. Se sabe que, además de esta predisposición, son necesarios otros factores desencadenantes.
La psoriasis comienza en el sistema inmune, principalmente en unas células de la sangre llamadas linfocitos T. Todos tenemos linfocitos T que nos ayudan a proteger el cuerpo contra infecciones y enfermedades.
En la psoriasis, los linfocitos T se activan indebidamente y desencadenan muchas respuestas celulares; entre ellas, la proliferación y dilatación de los vasos sanguíneos de la piel, lo que se manifiesta en el color rojo de las lesiones. También desencadenan una proliferación de las células de la epidermis, los llamados «queratinocitos».
Normalmente, el proceso de recambio celular de la epidermis es de 30 días, pero en las personas con psoriasis dura aproximadamente 4 días, lo que genera la acumulación de células en la capa córnea, y se manifiesta en forma de placas de escamas blanquecinas y descamación exagerada.
Su manifestación clínica más habitual es la aparición de lesiones cutáneas de tamaño variable, enrojecidas y recubiertas de escamas blanquecinas de grosor variable. Como comentábamos anteriormente, las escamas están formadas por queratinocitos (células de la epidermis) que se acumulan debido a su proliferación acelerada. El enrojecimiento es el resultado de la mayor afluencia de sangre debida a la inflamación.
El curso de la psoriasis es caprichoso, ya que puede desaparecer y volver a aparecer en los mismos sitios del cuerpo o en otros. Cada individuo afectado tiene su particular psoriasis, y lo que funciona en unos puede que no sirva o incluso vaya mal a otros. Por este motivo, el tratamiento debe ser personalizado para cada paciente, en función del tipo de psoriasis que tenga.

No hay comentarios:

Publicar un comentario